Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • Összefoglalás az „Új és hagyományos biomarkerek vizsgálata kardiovaszkuláris betegségek diagnózisára és prognózisára” című doktori értekezéshez

  Dr. Csiszár Beáta

  A jelenlegi reanimációt követő prognosztikus algoritmusok a komatózus, reakcióképtelen páciensek neurológiai kimenetelére fókuszálnak, viszont az újraélesztettek jelentős része elfogadható neurológiai funkciót érhet el, majd a társbetegségek, a hemodinamikai instabilitás vagy többszervi elégtelenség miatt veszti életét, ezért fontos lenne a prognosztikai stratégia kiegészítése. Kutatócsoportunk olyan perifériás vérmintában detektálható biomarkereket keresett a korai posztreszuszcitációs fázisban, amelyek értékes információt nyújthatnak az újraélesztett betegek általános túléléséről a kizárólag neurológiai károsodást tükröző biomarkerek vizsgálata mellett.

 • A perioperatív májelégtelenség és a perioperatív pajzsmirigyhormon szubsztitúció hatása a szívtranszplantációt követő túlélésre

  Dr. Holndonner-Kirst Enikő

  Kutatócsoportunk a szívműtétek és a szívtranszplantációk nem kardiális rizikófaktorainak feltérképezésével foglalkozik. Jelen dolgozat első részében a perioperatív májelégtelenség hatását tárgyalom a poszttranszplantációs túlélésre. A szívelégtelenségben megfigyelhető többszervi diszfunkció részjelenségei közül az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a szív és a máj bonyolult kölcsönhatásának feltárására, melynek a legújabb eredmények szerint prognosztikai szerepe is van a szívelégtelen betegek túlélésének vizsgálatában.

 • A vénás keringés szerepe a posztoperatív heveny vesekárosodás kialakulásában

  Dr. Kopitko Csaba

  A heveny vesekárosodás (AKI) az intenzív osztályos mortalitás/morbiditás okai között mindmáig vezető szerepet játszó kórkép gyakran alakul ki nagy hasi műtéteket követően részint szepszis, részint a glomerularis perfúziót biztosító nyomásviszonyok megváltozását követően. A posztoperatív szakban fellépő AKI hátterében nagymértékben keringési okok állnak.

 • A keringésmegállás kimenetelét meghatározó tényezők vizsgálata: az alapszintű újraélesztéstől a poszt-reszuszcitációs ellátásig

  Dr. Kovács Enikő

  A hirtelen szívhalál ma az egyik leggyakoribb halálok Európában és Magyarországon. Túlélési aránya még mindig alacsony – kórházon kívüli keringésmegállás esetén 11% körül mozog – annak ellenére, hogy az újraélesztési ajánlások egyre pontosabban írják le a hirtelen keringésmegállás során szükséges teendőket . A túlélési lánc foglalja össze azokat a lépéseket, melyek alapvetően meghatározzák a hirtelen szívhalál és keringésmegállás túlélési esélyeit, vagyis az újraélesztés kimenetele a túlélési lánc erősítésével javítható.

 • Pályázat a Tassonyi Edömér díjra: 'A posztoperatív reziduális neuromuszkuláris blokk előfordulása a közép-európai régióban és megelőzésére tett lépések egy új elektromiográfiás-alapú neuormuszkuláris monitor fejlesztésén keresztül' c. doktori értekezés szinopszisa

  Dr. Nemes Réka

  Az 1940-es évek óta szerepelnek az izomrelaxánsok az aneszteziológiai eszköztárban. Az elmúlt közel 80 évben rengeteg tapasztalatot szereztünk velük kapcsolatban, azonban a velük kapcsolatos veszélyek továbbra is alulértékeltnek tűnnek. A műtétek után fennálló maradék izomrelaxáns hatás (PORNB, postoperative residual neuromuscular blockade) a betegek 10-70%-nál megfigyelhető és egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy kedvezőtlenül befolyásolja a műtéti kimenetelt. Nem kellő körültekintés mellett a közepes hatástatamú izomrelaxánsok használata emeli légúti szövődmények és végső soron a kórházi mortalitás előfordulását olyan betegekkel összehasonlítva, akiknél a műtét során nem volt szükség izomrelaxációra. A jelenség világméretűnek mondható. Többen vizsgálták már a lehetséges okait és számos szakértő fogalmazott meg ajánlásokat a probléma kezelésével kapcsolatban, azonban változás nagyon lassan érkezik.

 • In memoriam Dr. Félegyházi Árpád

  2023. július 2-án elhunyt Dr. Félegyházi Árpád, a magyar aneszteziológia és intenzív terápia kiemelkedő személyisége.