Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

Krízisintervenció speciális helyzetekben, avagy a klinikai szakpszichológus szerepe a COVID – Intenzív Osztályon kezelt betegek pszichés szupportálásában
Szerző: Szeifert Noémi Mónika
A COVID – 19 pandémia jelentős kihívás elé állította az egészségügyi ellátásban dolgozó szakembereket a szomatikus kezelés és az alkalmazható pszichológiai intervenciók szempontjából egyaránt. A pszichológusok által alkalmazott szorongásoldó technikák egy része (relaxáció, Autogén Tréning, légzéskontroll) egyáltalán nem vagy csak fokozott körültekintés mellett alkalmazhatók a COVID – Intenzív Osztályon kezelt betegek esetében. A súlyos vírusfertőzés és az Intenzív Osztályos kezelés önmagában, egymástól függetlenül is lélektani krízisállapotnak tekinthető, mely során az alapvető biztonságérzet elvész, minden kiszámíthatatlanná és kontrollálhatatlanná válik. Váratlan és nehezen kontrollálható módon zajlik a megbetegedés és a felgyógyulás időszaka is. Lényeges szempont, hogy a COVID - Intenzív Osztályon kezelt betegek megfelelő pszichés támogatásban részesüljenek. A pandémia harmadik hulláma alatt 90 beteget láttunk el a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ COVID - Intenzív Osztályán, 78%-uk nem invazív, 45%-uk invazív lélegeztetésben részesült, intenzív osztályos kezelésük 3 - 32 napig tartott. A napi szinten végzett klinikai munkám során rendszeresen tapasztalható volt, hogy a vírusfertőzés következtében megjelenő szorongásos tünetekhez társult az intenzív osztályos kezelés által kiváltott pszichés stressz, valamint nem ritkán a többszörös veszteségélmény egy halmozott lélektani krízishelyzetet generálva. Jelen tanulmányban összegzem a COVID – Intenzív Osztályos kezelés pszichés stresszorait, legfőbb pszichopatológiai vonatkozásait, és a beteg élményvilágát. A COVID – Intenzív Osztályon folytatott klinikai pszichológiai ellátás, kiemelt hangsúlyt helyez rövid, célzott intervenciók által (pozitív szuggesztiókon alapuló pszichés szupportálás, kognitív technikák, krízisintervenció), az ott kezelt betegek pszichés állapotának a stabilizálására, ezzel is támogatva a szomatikus gyógyulást.
Nincs jogosuultsága a file letöltéséhez, kérjük jelentkezzen be.