Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba


Felkért referátumok:dr. Bátai István
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Gál János

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • A csőgyomorképzés hatása az extrém túlsúlyos betegek társbetegségeire

  Tóth Krisztina

  Bevezetés: A kóros elhízás modern társadalmunk népbetegsége. Az obezitás önmagában is betegségnek tekinthető, de egyéb kórképek kialakulását is elősegíti. Ezek leggyakrabban a magas vérnyomás, szívbetegség, 2-es típusú diabetes mellitus, a restriktív tüdőbetegségek, a stroke és az obstruktív alvási apnoe szindróma. Beteganyag és módszer: A gastric sleeve műtét előtt álló betegeinket elhízásuk mértéke alapján 3 csoportba soroltuk, az első cso-2 portba tartozó betegek BMI-je 30-34.9 kg/m 2 közé, a II. csoportba tartozóké 35-39.9 kg/m közé, a III. csoportba tartozóké pedig 40 2 kg/m fölé esett. A gastric sleeve műtétek előtt rutinszerűen elvégzett preoperatív vizsgálatokat szívultrahang és légzésfunkciós vizsgálatokkal is kiegészítettük. Feljegyeztük a betegek műtét előtti antropomertiai adatait, dohányzási szokásait, és az obezitáshoz köthető társbetegségeket is. A műtétet követő 12 hónapban vizsgálatuk a testsúlycsökkenés mértékét és a tásbetegségek javulását vagy esetleges megszűnését a betegek körében. Eredmények: A betegek szívultrahang és légzésfunkciós értékei az élettani tartományba estek a peroperatív vizsgálatok során. A betegek mintegy fele szenvedett magas vérnyomás, és mintegy 15%-uk cukorbetegség miatt. Mindhárom csoport esetében szignifikáns és jelentős testsúlycsökkenés volt megfigyelhető mind a műtétet követő első, mind a második hat hónap tekintetében. A magas vérnyomástól szenvedő betegek mintegy felében vérnyomás betegségük javulást mutatott. Eredmények értékelése: A vizsgálatba bevont betegek körében csak a hipertónia fordult elő 20%-nál magasabb arányban az elhízást jellemzően kísérő társbetegségek közül. Egy éves utánkövetéses vizsgálatunk alapján a gastric sleeve műtét mind a testsúlycsökkenés, mind a magasvérnyomás betegség javulása tekintetében effektívnek bizonyult, függetlenül a betegek obezitásának mértékétől.

 • A vesék perfúziójának monitorozása és a veseperfúzió optimalizálási lehetőségei az intenzív osztályon

  Kopitkó Csaba, M.D., Ph.D. , Medve László, M.D., Ph.D. , Prof. Fülöp Tibor, M.D., Ph.D., Prof. Gondos Tibor, M.D., C.Sc.

  Az akut vesekárosodást (AKI) klasszikusan prerenális, renális, posztrenális oki elrendezése mentén, illetve sürgősségi szemlélet alapján volumen-reszponzív és volumen-nonreszponzív vagy volumenrezisztens formára szokás felosztani. Nem, vagy csak ritkán találkozunk a patofizilógiai alapú felosztással, holott ez alapvetően hatással van az AKI jellegére és a lehetséges oki kezelésre. Jelen munkánkban összefoglaljuk a vese keringését meghatározó anatómiai struktúrákat, a releváns élettani és kórélettani folyamatokkal összefüggő aktuális ismereteinket. Áttekintjük a nettó veseperfúziót meghatározó artériás és vénás nyomásokat, valamint az emelkedett hasűri nyomás és a gépi lélegeztetés hatásait. A közelmúltban általunk került leírásra az ún. effektív renális perfúziós nyomás (eRPP) formulája: MAP – (IAP + CVP + MAiP), amely lehetővé teszi az intenzív osztályos betegek folyamatos és dinamikus monitorozását gépi lélegeztetés és a hasűri nyomás monitorozása mellett. Kitérünk a monitorozás egyéb módozataira és a terápiás vonatkozásokra is.