Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • Neuroaxiális érzéstelenítés COVID-19 fertőzött betegeknél

  Gyura Erika dr., Babik Barna dr.

  A SARS-CoV-2 vírus rohamos terjedése alapjaiban változtatta meg szakmai megközelítésünket az aneszteziológiai tevékenységek végzése során. A betegek érdekeinek messzemenő figyelembe vétele mellett gondot kell fordítani a műtői környezet, az egészségügyi ellátó személyzet és önmagunk infekcióval szembeni védelmére is. Ennek egyik eleme a regionális aneszteziológiai technikák előtérbe helyezése a fokozott aerosol képződéssel járó légúti manipulációt igénylő általános anesztéziával szemben. Annak ellenére, hogy számos kérdés még nem tisztázott a fertőzéssel kapcsolatban, a regionális érzéstelenítés biztonságos és elsőként ajánlott aneszteziológia módszer a pandémia idején. Néhány COVID-19 betegségből származtatható speciális körülmény figyelembe vételével, az alapvető indikációs/ kontraindikációs tényezők mérlegelésével a neuroaxiális és perifériás idegblokádok végzését javasoljuk.

 • Az endotheliális glycocalyx megjelenítése és vastagságának meghatározása intravitalis mikroszkópiával

  László Ildikó, Csákány Lóránt, Veres Antal, Németh Márton, Poles Marietta, Kaszaki József, Molnár Zsolt, Szabó Andrea

  Bevezetés: Az endotheliális glycocalyx (GX) destrukciója rontja a kapillárisok integritását, növeli az oedema készséget és az endothelium aktiválásával hozzájárulhat a többszervi elégtelenség kialakulásához. A GX és degradációjából származó markerek értékelése eltérő megközelítést igényel a kísérletes és a klinikai körülmények között. Ezért célunk egy új informatikai eljárás révén a GX vastagság változásának kimutatása volt intravitalis mikroszkópiás technikával. Módszerek: Az ismert festék kizárási technikát alkalmaztunk két eltérő molekulatömegű fluoreszcens festékekkel (fluorescein isothiocyanate- dextrán 2000 kDa Sigma-Aldrich, illetve Texas-red-dextrán 70 kDa, Thermo Fisher Scientific), az alábbi új fejlesztésekkel: (1) mozgási artefaktum kiküszöbölése a két festés során készült képek egymásra illesztésével, (2) a GX terület- alapú mérése (szemben a korábbi egy vonal menti mérésekkel), (3) az GX-érfal határterület definiálása az intenzitásgörbe határértékei segítségével, és (4) folyamatos vizuális feedback (a GX megjelenítése). Felnőtt, altatott SK-H1 (30 ± 2 g) egereket (n=35) randomizáltunk egy intraperitoneális lipopolysaccharid (LPS, 10 mg/kg, n=14) és egy fiziológás sóoldattal oltott kontroll (SH, n=21) csoportba. A cremaster izomzatán vizualizáltuk az 5-7 µm átmérőjű kapillárisokat, és a GX-ot, intravitális videómikroszkópia (IVM) alkalmazásával (Zeiss Axiotech Vario 100HD mikroszkóp; Zeiss 63× víz immerziós objektív; CCD kamera felbontás:1392x1040 pixel). A GX vastagságát 18 órával az LPS oltás után határoztuk meg. A szisztémás GX degradáció vizsgálata plazma syndecan-1 szintek mérésével történt (Diaclone, Murine CD138 ELISA kit). Az elemzéseket IBM SPSS 23.0 programmal végeztük.
  Eredmények: Az LPS kezelt állatokban a GX méretének jelentős csökkenését figyeltük meg a kontrollokhoz képest (205,8 ± 80,0 nm vs. 83,0 ± 21,1 nm). Ezeket a változásokat a plazma syndecan- 1 koncentrációjának szignifikáns növekedése kísérte (SH: 2,22 ± 0,53 ng / ml, LPS: 7,08 ± 1,47 ng/ml).
  Következtetés: Fejlesztéseink lehetővé teszik a GX dinamikus megjelenítését és vastagságának mérését a kapillárisokban. Az új módszer révén a GX degradáció és annak kinetikája monitorozható továbbá potenciális terápiás beavatkozások hatása is számszerűsíthetővé kísérletes körülmények között.

 • Újszülöttkori és csecsemőkori felső légúti szűkületek diagnosztikájának speciális szempontjai

  Szegesdi Ilona, Sztanó Balázs, Bach Ádám, Erdélyi Eszter, Bere Zsófia, Horváth Gábor, Zákány Zita, Gál Péter, Rovó László, Babik Barna

  Bevezetés: Az újszülöttkori és csecsemő felső légút vizsgálata és értékelése az anatómiai méretek és sérülékenység miatt igen nehézkes. A hagyományos légútbiztosítás, intratrachealis lélegeztetés (intubálás) mellett a funkcionális eltérések nem vizsgálhatók. JET lélegeztetést alkalmazunk, mely segítségével a vizsgáló látótérbe tudja hozni a gégét, illetve a subglotticus területet tubus nélkül.
  Módszer: Az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikával szorosan együtt működve a Fül- Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán vizsgáltuk a régió és a régióba kívülről érkező légúti problémákkal, elsősorban inspiratorikus stridorral küzdő csecsemőket. 2019-2020 között 40 esetet vizsgáltunk. Anesztézia felépítése: sevo?uranos bevezetés után, véna biztosítás követően TIVA-ra álltunk át. A feltáráshoz, diagnózisnyeréshez asszisztált JET lélegeztetést alkalmaztunk. Gyógyszerelés amennyiben beavatkozás történt: Nalbuphin 0,1 mg/tskg, vagy Fentanyl 2 éves kortól 2 µg/tskg; Propofol 1mg/tskg szükség esetén izomrelaxans adása. (0,6 mg/tskg). JET lélegeztetés során alkalmazott paraméterek: IT: 20-30%; DP: 0,3-0,5 bar. Frekvencia 150/ciklus; PP:10 H Ocm; PIP 12 2 H Ocm. Laseres beavatkozás során FiO max. 2 2 40% helyett 30% volt. Eredmények: 3 esetben kétoldali gégebénulás miatt hangréstágítás, endoscopos arytenoid lateropexia (EAAL) történt. 4 esetben kiterjedt subglotticus és trachea szűkületet találtunk, ezért ITN-ben trachearesectiot végeztünk. l4 csecsemőnél súlyos laryngo-malacia miatt gégebemeneti lézeres beavatkozás, ary-epiglottoplasztika történt. 2 gyermeknél észlelt kiterjedt gégepapillomatosis többszörös laseres eltávolítást és Avastin topikus alkalmazást igényelt. További 17 esetben sebészi beavatkozást nem igénylő mértékű tracheomalaciát láttunk.
  Következtetés: Az alkalmazott supraglotticus JET lélegeztetés során lehetővé vált a funkcionális és organikus gége és trachea szűkületek pontos megítélése, illetve az egyszerűbb, gyorsabb sebészi beavatkozások elvégzése.