Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

AKTUÁLIS HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A MAITT Vezetősége és a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium állásfoglalása az egészségügy reformjával kapcsolatban
  2006.09.14.
  A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) Vezetősége és a Szakmai Kollégium egyetért az egészségügyi reform szükségességével. E nyilatkozat célja az, hogy egy olyan önálló állásfoglalást adjon ki, amely felhívja a figyelmet a közelmúltban hozott kormányzati döntéseknek a szakmánkat kedvezőtlenül érintő várható következményeire és segítséget nyújtson a reformkoncepció kialakításában.

  Közismert, hogy az aneszteziológia és intenzív terápia hiányszakma, amelyet ráadásul sújt a nyugat-európai lényegesen magasabb jövedelmek elszívó hatása is. A kedvezőtlen trendhez hozzájárult az úgynevezett „színlelt szerződésekkel” kapcsolatos kormányzati irányelv, amelynek eredményeképpen az ügyeletek ellátása alkalmazotti munkaviszonyba került vissza. A Szakmai Kollégium által meghatározott és az európai szabályokat figyelembe vevő személyi minimumfeltételek már a reformok bevezetése előtt sem teljesültek. A fenti tényezők együttesen veszélyeztetik a betegellátás biztonságát. A helyzet megnyugtató rendezéséhez az aneszteziológia és intenzív terápia finanszírozásának alapvető megváltoztatására van szükség.

  Olyan egészségügyi reformot támogatunk, amely nem csökkenti tovább az EU átlagához képest jelenleg is méltatlanul alacsony orvosi és egészségügyi szakdolgozói jövedelmet, hanem felzárkózik ahhoz.

  Javaslataink az alábbiak:
  1. Meg kell teremteni az aneszteziológiai tevékenység önálló finanszírozásának lehetőségét.

  2. Meg kell változtatni az intenzív terápia finanszírozását:
  • a HBCS rendszer a kritikus állapotú betegek kezelésének költségeit nem képes a szükségleteknek megfelelően biztosítani.
  • a teljesítmény-volumen korlát az intenzív terápiára, mint a nem tervezhető betegségeket kezelő diszciplinák egyikére nem alkalmazható.
  • az intenzív osztályok finanszírozása a kompetencia szinteknek feleljen meg.
  • az intenzív osztályon a tételes költségelszámolás rendszerét javasoljuk bevezetni..
  A MAITT Vezetősége és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium fenti javaslataival kíván hozzájárulni ahhoz, hogy az aneszteziológia és intenzív terápia válsága elkerülhető legyen. A helyzet megnyugtató rendezésének érdekében felajánljuk, hogy a tárca képviselőivel egyeztető megbeszéléseket folytatunk. A társaság vezetősége e nyilatkozattal kinyilvánítja azt is, hogy támogatja más szakmák hasonló törekvéseit.

  Budapest, 2006 szeptember 12.

  Prof. Dr. Vimláti László
  a MAITT elnöke
  Dr. med. habil Janecskó Mária
  a Szakmai Kollégium elnöke

Vissza