Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

Az MAITT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Kongresszusi beszámoló
  2006.10.04.
  A „Pain in Europe V. (5th Congress of the European Federation of IASP Chapters)” kongresszusát szeptember 13-16. között rendezték meg a Boszporusz partján, Isztambulban, egy méreteiben is impozáns új kongresszusi központban, fokozott biztonsági ellenőrzés mellett. Ragyogó szeptemberi verőfény fogadta a világ minden tájáról ideérkező, fájdalommal vagy fájdalomcsillapítással foglalkozó szakembereket. A konferencia felépítése a nemzetközi fórumoknak megfelelő volt. A reggeli plenáris üléseket adott témára csoportosított szemináriumok követték. Ebédidőben voltak a szponzorált symposiumok, melyeket a délutáni szemináriumok, majd speciális előadások követtek, s a nap záróeseményei ismét a szponzorált symposiumok voltak. Az előadások nyolc előadóban téma szerint csoportosítva zajlottak. A kongresszus alatt közel 1000 posztert mutattak be. A konferencia fő témái a fájdalom érzet kialakulásának molekuláris, élettani teóriái, neuropathias fájdalom és kezelése, a krónikus, nem daganatos fájdalom syndormák és azok kezelése, a fájdalom érzet feldolgozásának segítése, psychés vezetése voltak. Hazánkat egy tízfős kis csoport képviselte, előadás klinikus részről nem volt, egyik gyógyszergyárunk számolt be kutatási eredményeiről. A szokásos nagy kiállítók mellett néhány helyi cég is bemutatkozott.
  A nagy érdeklődésre jellemző, hogy a jó idő ellenére is teltház mellett mentek az előadások. Először halottunk eredményeket az oxycodone + naloxon kombinációjú WHO III. lépcsős analgetikumról, amelynek nagy előnye, hogy az effektív fájdalomcsillapítás mellett az opioid indukálta bél dysfunctiot (OIID) kiküszöböli, így passage javító gyógyszerelés nem szükséges. Mivel a naloxon csak periférisan hat, az oxycodone.analgetikus hatását nem befolyásolja. Ehhez a témához kapcsolatban mutatott be egy másik cég egy olyan gyógyszert (alvimopan), amely az OIID kialakulását kivédi, megelőzi. Különböző neuralgiák fájdalomcsillapításában jó eredményeket értek el lidocain tapasz használatával. Érdekessége, hogy 12 óránként 12 óra szünet szükséges, így a tapaszt csak 12 óráig kell fent hagyni. A buprenorphin transzdermalis tapasz formájában való alkalmazásának is külön symposiumot szenteltek. Egy másik tudományos ülésen a transzdermális tapaszból iontoforézissel felszabaduló fentanyl posztoperatív fájdalomcsillapításban való alkalmazásairól számoltak be. Külön symposiumot szenteltek a postherpeses neuralgia megelőzésére szolgáló vaccinának. A neuropathiás fájdalmak 50 %-a nem reagál gyógyszerekre, vagy azok mellékhatásai miatt a beteg gyógyszerrel nem kezelhető. Evidenciákon alapuló tudományos munkákon keresztül mutatták be a terápia refrakter neuropathiák neuromodulációs kezelését.
  Annak ellenére, hogy a kongresszus európai szervezésű volt, a világ minden tájáról érkeztek kollégák. A megnyitón még a lépcsők is tele voltak. A nyitó beszédet és a nyitó előadásokat követően egy fergeteges, professzionális tánc műsort láttunk „Anatólia tüze” címmel. Az ír sztepp táncra emlékeztető török népi táncokat hastánc követte. A fogadás nagyvonalú és pazar volt.
  A gála vacsorát a 2004-ben megnyitott Közlekedési Múzeumban tartották. A Boszporusz partján levő kertben gyertyák és mécsesek százai világítottak, míg a vízben visszatükröződtek a város fényei. A kiállítások szabadon látogathatóak voltak. A vacsora és a műsor párját ritkította.
  Törökország sokat fejlődött az elmúlt tíz évben, s olyan profi módon rendezett meg egy nagy nemzetközi kongresszust több ezer résztvevővel, hogy a fejlett, nagy, nyugati államok is megirigyelhetnék.

  Budai Erika

  A képek elérhetőek a kapcsolódó dokumentumban.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza