Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

AKTUÁLIS HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Európai Gyermekaneszteziológia konferencia Magyarországon
  2006.10.30.
  A Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MGyAITT), valamint a Federation of European Association of Paediatric Anaestesia (FEAPA) közös szervezésében került megrendezésre a „Biztonságos Gyermekanesztézia” – „Safe Anaesthesia for Children” európai konferencia a Magyar Tudományos Akadémián 2006. október 5-7. között. A rendezvény nagy nemzetközi elismerést aratott.
  A magyar gyermekaneszteziológia és intenzív terápia szakmai elismerését jelentette az a tény, hogy hazánk volt az első közép-európai ország, amely megrendezhette a FEAPA konferenciát. Eddig csak nyugat európai államok kaptak erre felkérést.

  A főszervezők a két társaság elnökei, George Meakin Manchesterből, és Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója voltak. A helyi szervező intézmény a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza volt, az előkészítő- és lebonyolító munkákat a kórház munkatársa, Boros Zsuzsa fogta össze. Az akadémia teendőket dr. Pusztai János és munkatársai végezték.
  A nemzetközi tudományos bizottságnak Magyarországról a főszervezőn kívül dr. Kövesi Tamás (Pécs) és dr. Szentirmai Csaba (Budapest) is tagja volt. A helyi szervező bizottságban rajtuk kívül még dr. Praefort László (Szeged), dr. Újhelyi Enikő (Budapest) és dr. Székely Emőke (Budapest) végeztek rengeteg munkát a Bethesda Kórház több munkatársa mellett.

  A megnyitó ünnepségen Prof. Dr. Hámori József, az Akadémia alelnöke, Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet igazgatója és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke is köszöntötte a résztvevőket.
  Prof. Dr. Boda Domokost, a hazai gyermekintenzív ellátás egyik atyját a szegedi gyermekklinika nyugalmazott igazgatóját a szakma európai és hazai vezetői együtt ünnepelték 85. születésnapja alkalmából. Professzor úr korát meghazudtoló frissességgel, és a fiatalokat is maga mögé utasító angolsággal tartotta meg nagy tudományos értékű ünnepi referátumát.

  A konferencián közel 300 aneszteziológus vett részt, akik huszonöt európai és négy kontinensen kívüli államból érkeztek. A magyar résztvevők száma 54 volt, a legtöbben külföldről Nagy Britanniából és Hollandiából érkeztek, de kiemelkedően sok román, finn, svéd, svájci, német, észak-amerikai, görög, belga, cseh, szlovák, lett, osztrák, portugál és szerb vendég is volt.

  A referátumok száma 27 volt, amelyből 5 magyar előadótól hangzott el, a 32 szabad előadás közül 7 volt magyar. A konferencián 13 magyar kolléga volt üléselnök a különböző szekciókban. A FEAPA Free Paper Price díjra kiválasztott hat előadás között szerepelt Dr. Tálosi Gyula (Szeged) és Dr. Székely Andrea (Budapest) munkája is. A két díjazott egyike Dr. Székely Andrea lett a „Transpulmonary thermodilution in small infants and neonates after cardiac surgery: firs results” című előadásával.

  A rendezvényhez csatlakozott egy akkreditált nemzetközi gyermek-újraélsztési tanfolyam dr. Szentirmai Csaba szervezésében és vezetésével. Négy workshop tette a rendezvényt gyakorlatiassá, ezek szervezésében Josef Holzki (Köln) végzett kiemelkedő munkát. A témák a volumenterápia, a légút-biztosítás, a transzfúzió alternatívái és az újraélesztés voltak. A konferencián külön szekcióban szakápolói és szakasszisztensi tudományos ülést is szerveztünk, amelyen több mint 100 szakasszisztens kolléga vett részt az ország egész területéről. Az ülésen nyolc referátum hangzott el, amelyből két külföldi előadás volt, valamint hat szabad előadás tartottak a kolléganők.
  A szociális programokon nagy számban jelentek a meg a konferencia résztvevői. A Deák téri Evangélikus templomban a Lutheránus kórus adott csaknem teltházas koncertet Kamp Salamon vezényletével. Az 1956-os magyar forradalom emlékére a rendezvény résztvevői meglátogatták a Terror Háza Múzeumot is. A hajókirándulással egybekötött kongresszusi vacsorát a Zsófia Főhercegnő hajón rendeztük.
  A konferencia előestéjén a Bethesda Gyermekkórházban találkozott a helyi és nemzetközi szervezőbizottság, a Weiner-Szász kamarazenekar adott házi koncertet. A záróünnepség után az akadémián tartotta rendes évi ülését a FEAPA Tanácskozó Testülete.

Vissza