Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

Az MAITT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Megjelent a MAITT Légútbiztosítási Szekciójának 2020/2. hírlevele, fontos COVID-19 szakmai információkkal, oktató videókkal
  2020.04.20.

  Kedves Olvasó!

  Ez az év második hírlevele. Sajnos nem változott a járványhelyzet legutóbbi jelentkezésünk óta. Remélem Mindenki jól van és ugyanezt elmondhatja családjáról, barátairól is.

  Tisztelt osztályvezetők, koordinátorok!

  Szeretnénk kérni az intézmények osztályvezetőit és úgynevezett légútbiztosítási koordinátorait, hogy figyeljék a témával kapcsolatos újdonságokat, fejleményeket, támogassák törekvéseinket, képzéseinket, helyi szinten pedig kezdeményezzék azokat a változásokat, melyek érdemben növelik a betegbiztonságot.
  A hírlevél megtekinthető ide kattintva

   

  A tartalomból:

  COVID-19 (CHECKLISTA MINTÁT is csatolunk)
  Számos kiváló hazai (egyetemi tanszékek előadásai, protokolljai, szakmai kollégiumi ajánlás stb.) és nemzetközi anyag megjelent már a COVID betegek ellátásával kapcsolatban. Ezek úgy gondolom elegendő információt adnak ahhoz, hogy a betegeket megfelelő szakmai színvonalon lehessen ellátni. Reméljük lesz/van elegendő védőfelszerelés is Mindenkinek.

  KRITIKUS ÁLLAPOTÚ FELNŐTT BETEGEK LÉGÚTBIZTOSÍTÁSA
  Még a járvány előtti időszakban kezdtünk bele néhány segédanyag elkészítésébe, mely a kritikus állapotú (NEM COVID) betegek légútbiztosítását segítheti. A munka elkezdésekor még nem volt szó ilyen krízishelyzetről. Véleményem szerint, bár a csatolt anyagok COVID betegekre NEM adaptáltak, mégis sok segítséget nyújthatnak minden (COVID esetek is) kritikus állapotú beteg ellátásában, hiszen a prioritások (oxigenáció fontossága) az alapvető légútbiztosítási folyamatok (A-B/C-D terv) ugyanazok. Az eltérés elsősorban a PPE viselésében, az előkészületek logisztikájában (tervek/csapatmunka/ellenőrző lista) és az elsőként (A TERV) választandó légútbiztosítási technikában (lehetőleg RSI) mutatkozik meg. Fontos, hogy a COVID betegek apnoes oxigenációja, pre és peroxigenációja során kerülendő a magas áramlású oxigén adása, a magas légúti nyomások generálása és nagy légúti volumenek erőltetése.

  E levélhez csatolunk

  - egy oktató videót, melyet 7 részre bontottunk.

  - a csapattagok elhelyezkedését mutató/javasló ábrát

  - a nehézlégút felmérését segítő, validált pontrendszer (MACOCHA score) MINTÁT.

  - 2 algoritmust (DAS 2018, VORTEX szemlélet ismertetése krízishelyzetben)

  - és egy ellenőrző lista javaslatot/MINTÁT, mely segít a szereposztásban, ellenőrzésben, stratégia alkotásában is.

  Egyéb HAZAI HÍREK:

  Örömmel jelenthetjük, hogy a MAITT Vezetősége támogatásával létrehozott alweboldalunk hivatalosan is elindult. Igyekeztünk sok hasznos tartalommal megtölteni az oldalakat. Az alweboldalról elérhető az Európai Légútbiztosítási Társaság honlapja, számos hasznos oldal, app, oktatóvideó linkje, tájékoztatók anyagok nem szakemberek számára, a szekciónk oktatását eszközök használatba adásával támogatók listája. A hírek, újdonságok alatt a korábbi hírlevelek érhetők el. A tanfolyamok, rendezvények csempére kattintva a hazai és nemzetközi vonatkozású képzésekről lehet információt nyerni. A szakmai anyagok mögött elsősorban előadásokat, közleményeket lehet találni. A legfontosabb csempe alá kerültek az algoritmusok, ajánlások és itt találhatók meg pl. a nehéz légútra figyelmeztető nyomtatványok, melyek letölthetők (vagy mintaként szolgálhatnak) és a beteg dokumentációjához csatolhatók. A weboldalnak köszönhetően rövidebb hírlevelek várhatók.

  Íme a link: http://www.maitt.hu/lbsz

  Akkreditált NL tanfolyamok, 2020 II. félév:
  Járványhelyzettől és akkreditálási folyamattól függ megrendezésük. Ebben az évben, a jelenlegi hírek alapján, szerintem nehéz elképzelni logikusan bármilyen rendezvény megtartását, felelősséggel…

  NEMZETKÖZI HÍREK, ESEMÉNYEK:

  EAMS (EUROPEAN AIRWAY MANAGEMENT SOCIETY) 

  WAMM 2019 e-poszterek

  EAC 6th: ELMARAD! 

   

  Mellékletek:

  Oktató videók

  A légútbiztosító csapat tagjai és szerepük

  Kritikus állapotú betegek légútbiztosítási ellenőrző / Check lista: ITO / Sokktalanító/ SBO

  COVID-19 Légútbiztosítás, checklista / MAITT LBSZ-minta/javaslat

  Kritikus állapotú betegek légútbiztosítása (MACOCHA score minta)

  Légútbiztosítás krízishelyzetben, VORTEX sürgősségi kognitív eszköztár

  Kritikus állapotú felnőtt betegek légútbiztosításának algoritmusa

   

Vissza