Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

AKTUÁLIS HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Elhunyt Uray Éva Professzor
  2024.04.04.

  Életének 88. évében 2024. április 2-án elhunyt Uray Éva egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének alapítója.

  Orvosdoktori diplomát 1961-ben szerzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, az akkori I.-es Sebészeti Klinika első, önálló aneszteziológus orvosa volt. Szakképesítést 1965-ben szerzett, ezt követően megszervezte az aneszteziológia és intenzív terápia utánpótlás képzését a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Kialakította az I-es Sebészeti Klinika intenzív osztályát, amely 1980-ban kezdte meg működését. Tevékeny részt vállalt egyetemünk vesetranszplantációs programjának megszervezésében, részt vett az ezzel kapcsolatos jogszabály kialakításában.

  Kandidátusi értekezését 1984-ben védte meg „A műtőben dolgozók narkotikum terhelése és pszichoszomatikus igénybevétele” címmel.  A nemzetközi szakirodalomban először számolt be a fentanyl Oddi-sphincter tónusát fokozó hatásáról.

  Mind graduális, mind a posztgraduális képzésben számos generáció nevelkedett fel a kezei között. A graduális képzést 1992-től önálló kurrikulum keretében végezte, de megszervezte az aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos képzést a Debreceni Egyetem szakképzési régiójában és 1993-ban az önálló szakvizsgáztatást is elindította. Tevékeny részt vállalt a sürgősségi betegellátás képzésének és a mentőtiszt képzésnek beindításában, megszervezte a regionális aneszteziológus asszisztens képzést. 1999-ben megbízást kapott az önálló Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék elindítására, melyet 2003- ig vezetett.

  Számos, rangos hazai és nemzetközi társaság tagja, egyebek között a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság vezetőségének tagja. Uray professzornő halálával fájdalmas veszteség érte a Debreceni Egyetem és az aneszteziológia és intenzív terápiás szakma közösségét.

Vissza