Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

AKTUÁLIS HÍREK


Hírkategória: MAITT hírek
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  ESA kongresszusok, vizsgák, továbbképzések, mesterkurzusok, pályázati lehetőségek, támogatások, díjak, kutatások, ESA tagság 2014 szeptember
  2014.09.08.
  KONGRESSZUSOK

  Az ESA évente megrendezésre kerülő szatellita kongresszusának elnevezése ESA Autumn Meeting-ről Focus Meetingre változott. A rendezvény célja már nem csak a közép-kelet-európai résztvevők fokozott bevonása az ESA kiterjesztett oktatási tevékenységébe. Mint azt a nomenklatúra változása jelzi, ezen őszi továbbképző kurzusok célzottan az aneszteziológia egyes szakterületeire fókuszálva igyekszenek megfelelő szintentartást, továbbképzést nyújtani.
  Helyszín és időpont: Athén, Görögország, 2014 November 14-15.
  Fókuszban: A gyermekgyógyászati beteg perioperatív ellátása.
  További információ: www.esahq.org/FocusMeeting

  A ESA következő éves kongresszusa, Euroanaesthesia helyszíne és időpontja: Berlin, Németország, 2015. május 30- június 2 lesz.
  Hagyományosan az Euroanaesthesiával párhuzamosan, a kongresszus területén tartják az Európai diploma (European Diploma in Anaesthesiology and Intensive Care: EDAIC) 4 napos, hivatalos vizsga-előkészítő tanfolyamát „Basic Sciences Anaesthetic Course” néven. A tanfolyam a hazai szakvizsgázóink számára is kötelező írásbeli teszt első, az alaptudományokkal foglalkozó részéhez nyújt jelentős segítséget. A kurzus résztvevői a tanfolyam tematikájában szereplő kongresszusi tudományos szekciókat és a nyitórendezvényt is látogathatják. A kurzus előadói a vizsgabizottság tagjai. A tanfolyam formális tesztvizsgával végződik, az eredmények az ESA honlapon megtekinthetők.
  A kurzuson csak ESA tag vehet részt, a maximális létszám: 150 fő.
  További információ: http://www.esahq.org/BSAC

  VIZSGÁK

  Az ESA ez évben ünnepli az Európai diploma (European Diploma in Anaesthesiology and Intensive Care: EDAIC) 30 éves jubileumát. A diploma a szakorvosképzés befejezéseként, több nyelven letehető, nemzetközi vizsga.
  A vizsga két részből áll, a „Part I” írásos vizsga, melyet évente egyszer, késő szeptember-kora október környékén tartanak, és két, egyenként 60-60 kérdéses, többszörös feleletválasztást tartalmazó részből áll. Az első 60 kérdés az alaptudományokat, a második elsősorban a klinikumot érinti. A vizsgának ez az írásbeli része 12 nyelven, köztük magyarul is letehető. A "Part I" vizsgára 2014 szeptember 20.-án kerül/t sor, a vizsgára minden év március-áprilisában lehet jelentkezni. A "Part I" vizsgára történő felkészülést a fentebb részletezett Basic Sciences Anaesthetic Course segíti.
  A „Part II” szóbeli vizsga minden évben március és október között, több centrumban, angol, francia, német és spanyol nyelven tehető le. A Part II vizsgajelentkezés a vizsgát megelőző év végével nyílik. Ajánlom a magyar vizsgázók figyelmébe a Hypnos Grant-et (bővebben lsd. támogatások alcímnél), mely a kelet-európai vizsgázók Part II vizsgaköltségeit támogatja.
  Az EDAIC népszerűsége folyamatosan nő. A "Part I" részre 2012-ben 1541, 2013-ban 2076 vizsgázó jelentkezett (a részvételi arány 35%-kal nőtt), a sikeres vizsgatétel aránya 56% volt. A "Part II" vizsgán 2013-ban 502-en vettek részt, közülük a sikeres vizsgatétel aránya 68% volt.
  A sikeres vizsgázók diplomájukat az éves Euroanaesthesia kongresszuson az Európai Diploma Átadó Ünnepségen vehetik át.

  TOVÁBBKÉPZÉSEK, MESTERKURZUSOK

  Azok számára, akik a mindennapi gyakorlati orvoslás mellett aktív tudományos tevékenység iránt is érdeklődnek az ESA az alábbi továbbképző műhelyeket szervezi meg éves rendszerességgel:

  „Masterclass in Statistics and Research Methodology”: A kurzus a klinikai vizsgálatok gerincét képező statisztikai módszereket tanítja meg az alapoktól. Előadások és gyakorlati műhelyek segítik a megfelelő tudás elsajátítását és egyben alkalmazását is. A kurzushoz jó angol nyelvtudás és Excel programmal rendelkező laptop szükséges. A hallgatók saját statisztikai szoftvereiket vagy a helyszínen letölthető klinikai kutatási szoftvereket használhatják. Érdemes az esetlegesen már meglévő kutatások adatainak kivitele, illetve azokkal kapcsolatos kérdések prezentálása. Az oktatók gyakorlott kutatók, reviewer-ek és szerkesztők, akik a legolvasottabb újságokban elfogadott adat analízis és prezentáció standardjait ismertetik.
  A 2015-ös kurzus helyszíne és időpontja hamarost kiírásra kerül a http://www.esahq.org/research/masterclasses/future-masterclasses weboldalon.

  „Masterclass on Scientific Writing”: Ezt a hasznos kurzust ajánlom figyelmébe minden olyan kollégánknak, akik jó gyakorlati útmutatót szeretnének kapni cikkeik leközlésének megkönnyítésére. A 3 napos képzés a nemzetközi publikációs életbe vezeti be a résztvevőt: hogyan kezdjünk megírni egy cikket, mit tartalmazzon, mit érdemes kihagyni belőle, mért utasíthatnak el cikkeket, mit várnak a szerkesztők és az olvasók, mik a formai és etikai kritériumok; röviden, hogyan adjuk el a munkánkat. A program a randomizált kontrolált-, obszervációs-, esettanulmányok, kutatások, absztraktok, szerkesztői levelek írását mind magában foglalja. Az oktatók az orvosi szakírás, újság szerkesztés, publikációs etika és kutatás regisztráció nemzetközi irányelveit kidolgozó szakemberek. A tanfolyamra jelentkezés feltétele jó angol nyelvtudás, anyanyelven már megtörtént cikk publikáció és ESA aktív tagság. A tanfolyam és az ebédek ingyenesek (díját az ESA vállalja át), a résztvevőnek a szállás és utazás költségét kell állnia. Igen értékes lehetőség, érdemes élni vele.
  A 2015-ös kurzus helyszíne és időpontja hamarost kiírásra kerül a http://www.esahq.org/research/masterclasses/future-masterclasses weboldalon.

  A kurzusokkal kapcsolatban információ és jelentkezési lehetőség a http://www.esahq.org/research/masterclasses/about oldalon és a research@esahq.org címen kapható.

  Az ESA „Trainee Exchange Programme” a szakképzésüket töltő vagy a szakvizsgájuk után max. három évvel lévő aneszteziológusok továbbképzési csereprogramja, mely során a résztvevők nemzetközileg akkreditált, magasan kvalifikált, kiválóan felszerelt, a legújabb terápiás modalitásokat alkalmazó európai intézményekben kapnak 3 hónapos, igen aktív képzést. A képzési terv előre fixált, ugyanakkor a résztvevő igényeit, kívánságait is figyelembe veszi. A hallgatókkal rotáció keretében a lehető legtöbb specialitást, beavatkozás típust igyekeznek megismertetni, elsajátíttatni. A gyakorlati, klinikai munkán túl rendszeres elméleti oktatás zajlik, és továbbképző kurzusokon való részvétel is biztosított. A képzést kijelölt tutor irányítja. A magyar képzés európai hírneve dr. Székely Andrea egyetemi docens asszonynak köszönhetően erősödik tovább, aki az elmúlt években német pályázók képzését irányította a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája valamint a Szegedi Egyetem bevonásával.
  A program évente 8 díjazottat tud támogatni, fejenként 10.000 € összeggel, mely fedezi a három hónapos utazási, szállás- és életviteli költségeket.
  Pályázni aktuálisan 2015/2016 évre lehet majd, a pályázatokat 2015. szeptember 15-ig kell majd benyújtani. Az ESA képzési csereprogramban történő részvételre, a túljelentkezés ellenére, feltétlen bíztatom a magyar szakorvosjelölteket, fiatal szakorvosokat, igen értékes és elérhető lehetőség!
  Hazánkból korábban dr. Nardai Gábor és dr. Gergely Mihály nyert már ilyen képzést az alábbi oktató központokban: University of Insubria, Varese, Olaszország, illetve Birmingham Children’s Hospital, Anglia.
  Jelentkezési lap a http://www.esahq.org/education/trainee-exchange/application címről tölthető le és e-mailen: tep@esahq.org címen történik.

  TÁMOGATÁSOK-DÍJAK

  „Young Teaching Recognition Award”: A fiatal oktatókat elismerő díjat évente, egy közép-kelet-európai és egy nyugat-európai 40 évnél fiatalabb, kitűnő oktatási képességekkel rendelkező kolléga kapja.
  A pályázás feltételei:
  - a pályázat beadásakor 40 évnél fiatalabb életkor,
  - aktív ESA és MAITT tagság,
  - emailen elküldendő anyagok: jelentkezési lap, önéletrajz és az előadás vázlata
  - két ajánlólevél: egy a MAITT elnökétől, egy a jelentkező osztály/tanszék/klinika vezetőjétől
  A díj:
  - A döntőbe jutott pályázók a 2015-ös Euroanaesthesián Berlinben egy 20 perces előadást tartanak a Young Teacher Recognition Award Competition keretében. A Bizottság ekkor választja ki a 2 nyertest.
  - A nyertesek a szekciót követően 1 órás megbeszélésen vehetnek részt, melynek keretében lehetőséget kapnak, hogy szakemberek segítségével elemezzék, tökéletesítsék prezentációjukat.
  - A nyertesek előadás-felkérést kapnak, a megfelelő oktatási téma keretében, a 2016-os Euroanaesthesiára Londonba.
  - A nyertesek 2 éves ESA tagdíjban részesülnek.
  - A nyertesek 2015-ös berlini Euroanaesthesia részvételét és utazási költségeit az ESA előadóknak járó költségtérítési irányelvei szerint megtérítik.
  Tavaly kevés jelentkezés érkezett, így érdemes a kritériumoknak megfelelő fiatal kollégák pályáztatása, mivel komoly esély van az értékes díj elnyerésére. Jelentkezési határidő: 2014. december 31., cím ESA Secretariat ytaward@esahq.org

  EDAIC Part II vizsgatámogatás = Hypnos Grant
  A Hypnos Grant nyertese:
  - megkapja a Part II vizsga díját (370 Euro)
  - utazási és szállástámogatásban részesül 300 Euro összértékig
  Amennyiben sikeresen vizsgázik:
  - EDAIC Part II teljesítési díjban részesül (340 Euro)
  - Az Euroanaesthesia kongresszus EDAIC Diplomaosztó Ünnepségére történő kijutás utazási és szállásköltségeinek támogatását igényelheti 300 Euro összegig.
  Pályázási követelmények:
  - ESA tagság (a csökkentett díjú országokban- Magyarország ide tartozik)
  - igazolás, hogy a jelölt az aneszteziológiai szakképzés utolsó évében jár vagy már szakvizsgával rendelkezik
  - a Part I vizsgát (lehetőleg elsőre) sikeresen tette le
  - első alkalommal próbálkozik a Part II vizsgával
  - nem dolgozhat az iparnak (gyógyszer, orvosi eszköz, felszerelés, stb.).
  Utoljára 2012-ben nyertek magyarok ezen a pályázaton, abban az évben hárman is sikeresek voltak: dr. Késmárky Klára, dr. Balázs Marianna és dr. Lovas András.
  További részletek megtalálhatók, illetve a jelentkezési lap ez év végével letölthető a http://www.esahq.org/education/education-awards-and-grants/hypnos-grant/ oldalon.

  ESA kutatási támogatások
  Felhívnám a figyelmet az ESA honlapján (http://www.esahq.org/research/esa-research-grants) szereplő, évközben is megújuló, megpályázható, nagy összegű (15.000 és 60.000 € közötti) támogatásokra. Pályázási területek: klinikai- és kísérletes kutatások, betegbiztonság. Pályázható 1) projekt-, 2) kutatási-, 3) meta-analízis- és 4) fiatal kutatók úgynevezett "start-up" támogatása. A pénzt kórházak vagy intézmények, és nem magánszemélyek vagy osztályok kapják. A pályázó kutatócsoport legalább egy tagja ESA tag kell, hogy legyen. A nyertes pályázók ingyenes regisztrációt kapnak az Euroanaesthesiára, hogy a Díjkiosztó Ünnepség keretében vehessék át a díjukat. A pályázási határidők évente szeptemberben járnak le és újulnak meg.

  Cégek által szponzorált díjak
  Drager Prize in Anaesthesia and Intensive Care Medicine 2015: A Drager 10.000 € értékű díjat ítél oda az intenzív terápiában lényeges klinikai relevanciával bíró, 2014-ben lektorált folyóiratban leközölt, legszínvonalasabb publikációért. A szerzők egyike ESA tag kell, hogy legyen. A díjat a szerző aneszteziológiai vagy intenzív terápiás osztálya kapja.
  ESA Maquet Research Grant 2015: A 10.000 € értékű díjat évente a komplikált anesztéziai beavatkozások (pl. gyermek-, mellkassebészeti anesztézia, obez-, kritikus állapotú beteg altatása) perioperatív lélegeztetésével kapcsolatos legjobb kutatási terv támogatására szánják. A 2015-ös pályázási témakör hamarosan kiírásra fog kerülni a következő weboldalon: (http://www.esahq.org/research/grants-and-prizes-supported-by-industry).
  Baxter Prize 2015: 10.000 € értékű díjat ítélnek oda az általános anesztéziát követő betegfelépülés javítását célzó, 2014-ben lektorált folyóiratban leközölt, legszínvonalasabb publikációért. A díjat a szerző aneszteziológiai vagy intenzív terápiás osztálya kapja. A nyertes ingyenes regisztrációt kap a 2015-ös berlini Euroanaesthesiára, hogy a Díjkiosztó Ünnepség keretében átvehesse a díját.
  A fenti három, cégek által szponzorált díj várható pályázási határideje: 2015. február 1, és pályázási címe: http://www.esahq.org/research/grants-and-prizes-supported-by-industry

  KUTATÁSOK

  Az ESA a klinikai kutatások nemzetközi összehangolása, integrálása és könnyítése céljából Klinikai Kutatási Hálózatot (Clinical Trial Network: CTN) működtet. A CTN keretében egyrészről kutatási témajavaslatokat várnak, pályáztatnak, és a nyertes témákat támogatják, másrészről az adott nyertes kutatásokat lefolytató kórházi hálózatot teremtenek és koordinálnak. A nyertes kutatási témák 30.000 Euró támogatást kapnak, mely a kutatásvezetési megbeszélések útiköltségeit, a statisztikus, koordinációs asszisztens bérét fedezi a kutatásvezető intézetében. A résztvevő centrumok esetpénzt nem kapnak. A költségtámogatás mellett az ESA a kutatást vezetőnek és csoportjának értékes támogatási csomagot ajánl fel: adminisztrációs, logisztikai, technikai segítséget a vizsgálat minden fázisához (dokumentum előkészítés, központ felállítás és koordinálás, esetriport nyomtatványok és adat összegzés). Idén az alábbi kutatásokat támogatják és várják azon központok, kórházak jelentkezését, melyek aktívan részt vennének ezen felmérésekben:
  - APRICOT: Anaesthesia PRactice In Children Observational Trial. A vizsgálat célja a gyermek-anesztéziában előforduló súlyos kritikus helyzetek felmérése, a gyermek-aneszteziológiai gyakorlat Európán belüli eltéréseinek feltérképezése és a súlyos kritikus helyzetekhez vezető rizikófaktorok kiszűrése. A vizsgálat 2014 április 1.-december 31. közötti időszakban zajlik, és 25.000 gyermek bevételét tervezik az adott vizsgálócentrumok által meghatározott kéthetes bevételi periódus során. Hazánkat dr. Kövesi Tamás (Pécs), dr Szabó Éva (Veszprém) és dr. Mikos Borbála (Budapest) képviseli a vizsgálatban.
  - POPULAR: POstanaesthesia PULmonary complications After the use of muscle Relaxants in Europe: nemzetközi, prospektív kohorsz multicentrikus obszervációs vizsgálat, mely az izomrelaxáns használat postoperatív pulmonalis szövődményekre kifejtett hatását vizsgálja az általános anesztéziában részesülő betegek körében. 20.000 beteg bevételét tervezik várhatóan 400 európiai centrum részvételével. A vizsgálatot 2014 júliusában indították. A már most magas európai részvételi arány mellett örömmel várják további centrumok csatlakozását.

  ESA kutatóközponttá az ESA honlapjáról letölthető jelentkezési lap (http://www.esahq.org/research/clinical-trial-network/call-for-centres: „Call for Centres form”) kitöltését, és annak az ESA titkárságra (research@esahq.org) történő beküldését követően válhat az érdeklődő osztály.

  ESA TAGSÁG

  Az aktív tagsági díj nemzetközi mércével nézve érdemben redukált, magyar orvosoknak évente 40 €, illetve két évre 70 €, és tartalmazza
  - három minőségi szakmai folyóirat, a European Journal of Anaesthesiology (EJA), Current Opinion in Critical Care, Current Opinion in Anesthesiology és az ESA Hírlevél elektronikus illetve papír alapú hozzáférését
  - lehetőséget az ESA pályázatokon és továbbképzéseken történő részvételre
  - jelentősen redukált kongresszusi regisztrációs díjat
  - aktív részvétel lehetőségét az ESA bizottságaiban és albizottságaiban
  - az Euroanaesthesia tudományos szekcióinak rögzített anyagaihoz on-line hozzáférést
  - széleskörű, naprakész tájékozódást biztosító elektronikus ESA hírek és ESA honlap hozzáférést.
  A tagság új kategóriával bővült, az aktív tagság mellett létrehozták a társult tagság - „Associate Membership” fogalmát. Társult taggá válhat minden olyan nemzeti társaság tagja, mely az ESA tagja. A mi esetünkben a MAITT a tagjai után már évek óta úgynevezett fejkvótát fizet az ESA-nak. Amennyiben valaki társult tagságot kérvényez, úgy az számára többlet költséggel nem jár, elegendő megbizonyosodnia a MAITT tagdíjának rendszeres befizetéséről, az ESA társult tagsági díját pedig a MAITT fizeti. A MAITT tagok a www.anesztinfo.hu-n hamarosan megjelenő, rövid nyilatkozat kitöltésével kérelmezhetik ESA társult tagságukat (Associate membership).
  A társult tagság az alábbi kedvezményeket tartalmazza:
  - három minőségi szakmai folyóirat, a European Journal of Anaesthesiology (EJA), Current Opinion in Critical Care, Current Opinion in Anesthesiology és az ESA Hírlevél elektronikus illetve papír alapú hozzáférését
  - redukált kongresszusi regisztrációs díjat
  - széleskörű, naprakész tájékozódást biztosító elektronikus ESA hírek és ESA honlap hozzáférést.
  Az ESA társult tagsággal járó előnyökről részletesen a http://www.esahq.org/about-us/esa-membership/associate-membership címen olvashatnak. A társult tagság január 1-től december 31-ig tartó kétéves periódusra érvényes.

  A fenti lehetőségek és kedvezmények ESA tagok részére állnak rendelkezésre. További támogatás nyerhető a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) részéről a továbbképzéseken, illetve poszter/előadás tartása esetén, a kongresszusokon történő részvételhez. A támogatás feltétele aktív tagság és a MAITT-hez benyújtott pályázat kedvező elbírálása.

  Végezetül minden érdeklődőnek ajánlom figyelmébe az ESA honlapot: http://www.esahq.org

  Tanfolyamra, pályázatra, programra történő jelentkezés, további kérdés esetén készséggel állok rendelkezésre.

  Dr. Madách Krisztina
  ESA Council Member
  MAITT Oktatási Bizottság Vezetőségi tag
  e-mail: madachk@gmail.com

Vissza