Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

SZAKMAI SZEKCIÓK

FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSI SZEKCIÓ

Vezetőség

Elnök

Dr. Stogicza Ágnes

Dr. Stogicza Ágnes
Önéletrajz

Vezetőségi tag

Dr. Kovács Tamás

Vezetőségi tag

Dr. Krassói Katalin

Dr. Krassói Katalin

„Hiszek a közös alkotásban,
az élethez mindenki hozzátesz,
aki már rálelt a kincsre önmagában,
ami a világ új építőköve lesz.”
(Czibere P)

Mission statement:

Személyre szabott fájdalomcsillapítás biztosításával javítani a betegek életminőségét, segíteni a beteget az önállóság mielőbbi visszaszerzésében és méltóságának megőrzésében. A nemzetközi gyakorlatban alkalmazott bizonyítékokon alapuló fájdalomcsillapítási módszerek biztosításával minimalizálni a fájdalom kezeléséből, illetve annak elmaradásából adódó kockázatokat.

Vision statement: Vezető szerepet vállalni az evidenciákon alapuló innovatív fájdalomcsillapítási módszerek bevezetésében, oktatásában, és elterjesztésében, így csökkenteni a fájdalom okozta szenvedést.

A Fájdalomcsillapítási Szekció céljai és feladatai:

  • MAITT céljainak képviselete
  • magas szintű akut és krónikus fájdalomcsillapítás szakmai és társadalmi értékeinek el és megismertetése
  • fájdalomcsillapítással foglalkozó orvosok szakmai képzése, munkájuk elismertetése és elősegítése
  • javaslat tétel a MAITT vezetőségének és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégiumnak a fájdalomcsillapítással kapcsolatos szakmai kérdésekben, a fájdalomcsillapítási szakrendelések szervezésében és fejlesztésében
  • fájdalomcsillapítással foglalkozó ismeretek naprakész megismerése és művelése, a tagok tudományos ismereteinek bővítése, szinten tartása
  • fájdalomcsillapítással kapcsolatos szakterületekkel való kapcsolat felvétel és tapasztalat csere
  • tudományos konferenciák, továbbképzések szervezése
  • fájdalomcsillapítással kapcsolatos előadások tartása
  • fájdalomcsillapítás önálló diszciplinaként való elfogadtatása érdekében a fájdalomcsillapítás érdekeinek képviselete, a képzés formájára javaslat téte.

A Szekció 2006 májusától fogva minden évben a MAITT nemzeti kongresszusán tart egy továbbképzési jellegű tudományos ülést, ahol nemzetközi szinten elismert szakembereket kértünk fel előadni. Az egyik évben akut, a másik évben krónikus fájdalommal foglalkozunk. Tudományos üléseink általában multidiszciplinárisak. Fontosnak tartjuk egy adott témában a különböző, érintett szakterületek véleményét, módszereit, mert ez segíti elő adott tudásunk, szemléletmódunk fejlődését. Jellemző módon, általában ősszel a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban rendezett tudományos továbbképzési rendszerhez csatlakozva a Szekció szokott még egy akkreditált tudományos ülést rendezni krónikus fájdalomcsillapítási témakörben, s ezek mindig interdiszciplináris jellegűek.

Akut versus krónikus fájdalomcsillapítás

A posztoperatív fájdalomcsillapítás az aneszteziológiai képzés, s mint ilyen az anaeszteziológiai munka része, melyre jól kidolgozott hazai és nemzetközi protokollok vannak. Ennek alkalmazására általában az adott osztály személyi és anyagi lehetőségei szabnak határt, bár véleményem szerint ez egyszerűen csak odafigyelés kérdése.
A különböző szakterületek foglalkoznak az illető szakághoz rendelt akut fájdalmak diagnosztikájával és kezelésével. Az akut fájdalomcsillapítás képzése és többé-kevésbé a gyakorlata valamilyen szinten megoldott, de sokszor nem tudunk mit kezdeni egy krónikus fájdalom tünet együttessel.
Az életkor kitolódásával és bizonyos betegségek hosszabb túlélésével egyre több krónikus fájdalom tünet együttessel találkozunk. Fájdalomcsillapítással minden szakma foglalkozik, de ezek az adott szakterület kórképeire vonatkoznak, s általában nem multidiszciplinális megközelítésűek. A fájdalomcsillapítási szakvizsga létjogosultságát a krónikus fájdalomcsillapítás terén bekövetkezett nagymértékű, multidiszciplinális tudásanyag megjelenése indokolja. A fájdalomcsillapítási szakember (algológus, fájdalom terápeuta) olyan szakorvos, aki a krónikus fájdalomban szenvedő (felnőtt) beteg vizsgálatára és kezelésére van kiképezve, függetlenül attól, mi a fájdalom eredete. A krónikus fájdalom tünet együttesek, minták összes lehetséges okait számba véve, differenciál diagnosztikai gondolkodásmóddal keresi (megerősíti, kizárja) azok okát, okait. A beteg részletes, speciális kikérdezésén túl, alapos fizikális vizsgálatot végez, s ha szükséges további vizsgálatokkal pontosítja a diagnózist. A terápiát betegre szabottan végzi, a beteggel és környezetével közösen egyeztetve. Mivel a különböző típusú invazív beavatkozásokat is jól tudja alkalmazni, hatékonyan tudja az egyes krónikus fájdalmat fenntartó okokat kikapcsolni, és a kóros fájdalom köröket megszüntetni. Ezen túlmenően a fájdalom pszichés vonatkozásait is jól ismeri. Multidiszciplináris megközelítéssel multimodális terápiát alkalmaz. Munkáját hosszú távon komplett vagy inkomplett sokszakágú fájdalom ambulanciákon végzi, a társzakmák képviselőivel közösen. A beteg sokkal hamarabb jut diagnózishoz, így az egészségügyi ellátórendszer terhelése is csökken. Mivel a fájdalomcsillapítási szakember kezében a terápiás lehetőségek széles választéka van (gyógyszeres, invazív, non-invazív), a kezelés összességére fordított idő csökken, a kezelés hatékonysága pedig nő.
Az algológus képzés elindítása sürgető, mert nincsenek hazai irányelvek, protokollok, mindenki azt csinál, amit akar, amit tudásszintje megenged, s ma már mindenki, aki fájdalomcsillapítót ír fel, fájdalom specialistának nevezi magát. A működő fájdalom ambulanciák orvosainak, ha aneszteziológusok, nincs joguk kedvezményes gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt felírni. A szakmai érdekképviselet hiányában a fájdalomcsillapítási kódok alulfinanszírozottak, s bizonyos beavatkozási kódok nem számolhatók el. A fájdalom ambulanciák tényleges, valós minimum feltételei nincsenek kidolgozva (ami van, az nem fedi a valóságot), a fájdalomcsillapítási képzés nincs megoldva.
A krónikus fájdalomcsillapítás elmélete és gyakorlata szinte mindenben eltér a posztoperatív fájdalomcsillapítástól, így aki krónikus fájdalomcsillapítással szeretne foglalkozni, azt is meg kell tanulnia. Addig is, amíg hazánkban nincs algológus képzés, a Szekció minden tagja örömmel segíti azok munkáját, akik ezzel a szakterülettel szeretnének foglalkozni. (A Szekció minden aktív tagja napi vagy heti rendszerességgel rendel Fájdalom ambulancián.) Örömmel tapasztaltuk, hogy a Szekció tagsága az utóbbi időben egyre több fiatal kollégával bővült. „Sokan vagyunk, de nem elegen…” Kérünk benneteket, ha érdeklődtök a fájdalomcsillapítás iránt, munkahelyeteken az Akut Fájdalomcsillapítási Szolgálatban vagy Fájdalom ambulancia keretében is dolgoztok, csatlakozzatok hozzánk! Szeretettel várunk Benneteket!
( Jelentkezés budai.erika@jahndelpest.hu vagy erika-budai@freemail.hu)

Budai Erika