Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

SZEKCIÓK

Dél-Dunántúli Szekció

 • Elnök: Dr. Nagy Bálint (balintjanosnagy@gmail.com)
 • Vezetőségi tag: Dr. Kovács-Ábrahám Zoltán
 • Vezetőségi tag: Dr. Németh Márton
Küldöttek
 • Dr. Ezer Erzsébet (Pécs)Dr. Hideg Gyöngyvér (Pécs)
 • Dr. Jáksó Krisztián (Pécs)Dr. Kiss Tamás (Pécs)
 • Dr. Kovács Tamás (Zalaegerszeg)Dr. Nagy Judit (Pécs)
 • Dr. Peszleg Norbert (Nagykanizsa)Dr. Rodek Gyula (Szekszárd)
 • Dr. Szabó Péter (Pécs)Dr. Szörényi Péter (Kaposvár)
Pótküldött
 • Dr. Nagy Bálint (Pécs)


Dél-Dunántúli Szekció

A MAITT Dél-Dunántúli szekcióját az 1958-ban létrejött országos Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság alapította a területi tagozatok egyikeként. Az alapítás óta változatlanul négy megye, Baranya, Somogy, Tolna és Zala tartoznak e szekcióba. E regionális szakosztályok a MAITT Alapszabálya által rögzített módon működnek, nem önálló jogi személyek, tevékenységüket a Társaság irányításával, annak felügyelete mellett fejthetik ki.
A vezetőség tagjait 4 éves ciklusonként választották. 1994-ben vette át dr. Bárdosi Lászlótól a vezetői tisztséget dr. Kerekes László, és töltötte be 8 éven át. E periódusban a szekció tevékenysége megélénkült, elkészült a Szervezeti és Működési Szabályzat (1995), a szakmai tevékenység éves munkatervek alapján történt. Kerekes főorvos munkáját a titkárok, dr. Bátai István (1994-1998) és dr. Márton Sándor (1998-2002), és a pénztáros, dr. Tornai Zoltán segítették. A Tagnyilvántartás alapján a taglétszám 120-140 fő között mozgott.

A Dél-Dunántúli szekció általában negyedévenként szervezett tudományos rendezvényt, melyet vándorgyűlés jelleggel, különböző helyszíneken tartottak. Évente egy alkalommal kétnapos konferenciát rendeztek, melyen aneszteziológus asszisztensek, és intenzíves ápolók is részt vettek. E konferenciák célja a szakmai kérdések megvitatásán túl a csapatépítés volt, mely szándék a lelkes és aktív résztvevők, és különböző szponzorok, támogatók segítségével meg is valósult.

A vezetőség nagy gondot fordított a szakdolgozók aktív részvételére, emellett számukra 1998-ban önálló szakasszisztensi, szakápolói konferenciát szerveztek Dombóváron.

Az előadók többnyire a régió aneszteziológus és intenzív terápiás orvosai közül kerültek ki, azonban más szakmák országosan elismert képviselőit is meghívták referátumok tartására. A rendezvényeket a régió jeles helyszínein tartották: Pécs, Harkány, Dombóvár, Hévíz, Zalaegerszeg, Kaposvár, Szigetvár, Nagyberény, Szekszárd. E credit pontokkal is minősített szakmai találkozók igen népszerűvé váltak, hiszen a tudományos programot hangulatos társasági események követték.

A Dél-Dunántúli szekció emellett jogi kérdésekkel is foglalkozott, fórumokat tartott az egészségügyi dolgozók számára a vállalkozási formákkal, illetve a munkájukat érintő érdekvédelmi kérdésekkel kapcsolatban. A társadalomban és az egészségügyben ezen évek alatt létrejött változások kihívást jelentettek a működés hatékonysága terén: a vezetőség az értékek megőrzése mellett próbált új utakat, rugalmas megoldásokat keresni.

1999-ben a Török családdal történt előzetes kapcsolatfelvételt követően megalakult a Dr. Török Endre Alapítvány, melyet dr. Török Endréné alapított százezer forint alaptőkével. Az alapítványi forma lehetőséget biztosított az országos Intenzív Terápiás Társaságtól független gazdálkodásra, szakmai rendezvények szervezésére, és a szekció céljainak megfelelő tevékenységek ill. elsősorban a fiatal kollégák képzésének anyagi támogatására. A vezetés igyekezett a szekció munkáját és szakmai életét fokozatosan fejlődővé tenni. 1999-ben a fiatal aneszteziológusok számára pályázatot írtak ki, és két díjazottnak nyitottak lehetőséget képzésük további támogatására.

2002-2006 között a MAITT DD szekció új elnöke dr. Molnár Zsolt lett, a titkári funkciót dr. Kövesi Tamás töltötte be. Ezen periódusban is több sikeres tudományos ülés szerveződött.

2006-2014-ig a szekció vezetőség tagjai: Dr. Ezer Erzsébet elnök, Dr. Bátai István titkár, Dr. Márton Sándor pénztáros volt. Ezen 8 éves periódus alatt 5 szimpózium került megrendezésre, kezdetben – hagyományoknak megfelelően – évente, majd finanszírozási gondok miatt 2 évente. Kialakításra került egy honlap, melynek célja az, hogy a terület orvosai könnyebben tudjanak egymással kapcsolatot felvenni, s ezen jelennek meg a továbbképzések, egynapos tanfolyamok is.

2014 őszén Bikalon az Észak és Dél-Dunántúli Szekció közösen szervezett tudományos ülést, PannonIA címmel. Itt került megválasztása az új, jelenlegi vezetőség.

A MAITT Dél-Dunántúli Szekcióhoz tartozó megyék:

 • Baranya

  Baranya

 • Somogy

  Somogy

 • Tolna

  Tolna

 • Zala

  Zala