Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

Rólunk

Vezetőség

 • Elnök: Dr. Rugonfalvi-Kiss Szabolcs, PhD
  Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, KAITO I. főorvos
  MH Egészségügyi Központ
 • Titkár: Dr. Gőbl Gergely
  Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, főorvos
 • Pénztáros: Dr. Vető Tamás
  Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, KAITO I. főorvos

Szakértőink, oktatóink

Mottóink:

Ha békét akarsz, készülj a háborúra...
"Csendes tenger nem nevel ügyes tengerészt."

Légútbiztosítási szekció

MAITT Légútbiztosítási Szekció levelezőcsoportja
Kedves MAITT Tagok!


Szeretnénk felhívni a figyelmet egy lehetőségre, melyen keresztül a légútbiztosítás kérdései iránt élénkebben érdeklődők különböző témákat, problémákat vethetnek fel, ezekre (remélhetőleg) választ kaphatnak, illetve ők maguk is reflektálhatnak mások kezdeményezésére és mindezt egy levelezőlista/csoport keretein belül tehetik meg. A rendszer természetesen csatolmányokat is kezel, ezek lehetnek kongresszusi anyagok, beszámolók, közérdekű információk.

Ennek a közösségnek, jelenleg közel 100 tagja van (de miért ne lehetne 1000…). Előnye, hogy csak az adott lista címét kell használni, ugyanakkor minden tag megkapja a levelet. Válaszolni is erre a címre kell. Egyszerű. Remélhetőleg már sokan ismerik ezt az információs (levelezőlisták) csatornát.

A levelezőlista címe: maittlbsz@googlegroups.com

Aki felvételét szeretné kérni a csoportba, írjon levelet a szekció e-mail címére:
maittlbsz@gmail.com

Baráti üdvözlettel:

Légútbiztosítási SzekcióTörténet: A MAITT kezdeményezésére és annak munkacsoportjaként 2008-ban alakult meg a szekció Dr. Méray Judit Professzor Asszony vezetésével. A 2009. évi nemzeti kongresszus idején hivatalosan is beiktatásra került a szekció. Az Európai Légútbiztosítási Társaság (EAMS) 2008-ban Koppenhágában, az ESA keretében megtartott ülésén nemzetközi szinten is bemutatkoztunk és tagfelvételt is nyertünk a szervezetbe. 2009-ben Milanóban ígéretet tettünk arra, hogy felmérjük és az Európai Társasággal is ismertetjük az aktuális magyarországi helyzetet, valamint az ezzel kapcsolatos további terveket. Még ebben az évben egy országos audit keretében felmértük a légútbiztosítás hazai helyzetét. Ennek eredményeiről részletesen beszámoltunk. Az elmúlt években rendszeres elméleti és gyakorlati továbbképzéseket szerveztünk (Nehéz légút tanfolyam I, II, III, MASZK, stb.), előadásokat tartottunk kongresszusokon, tanfolyamokon. A közelmúltban tettük közzé hazai ajánlásunkat "Javaslatok a légútbiztosítás tervezésére és a nehéz légúti helyzetek megoldására" címmel. Jelenlétünk folyamatos az EAMS tanácskozásain, rendezvényein. Dr. Méray Judit Professzor Asszony nyugállományba vonulása miatt a tavalyi év végén történt meg az új vezetőség megválasztása.

Célunk, hogy a légútbiztosítás biztonságosságának előmozdításán és minőségének javításán keresztül folyamatos fejlődést garantáljunk és egységes, naprakész hátteret adjunk a gyakorlati képzés és az elméleti ismeretek területén. Fontos feladat számunkra az is, hogy hidat képezzünk a hazai és legalább az európai kontinens között ezen a területen.

Alapelvünk a lehető legbiztonságosabb betegellátás megteremtéséhez hozzájárulni.

Terveink:
Mivel csendes tenger nem nevel ügyes tengerészt és a nehéz légút megfelelő menedzselése napjainkban továbbra is igen komoly kihívás világszerte, számos feladat áll még előttünk.
A teljesség igénye nélkül legfontosabb feladataink közé tartozik, hogy lefektessük a légútbiztosítással kapcsolatos szakmai minimum feltételeket, megállapítsuk a személyi és tárgyi követelményeket és szorgalmazzuk e feltételek megteremtését. Szeretnénk egységesebb hazai szemléletet kialakítani számos területen és hangsúlyosabb szerepet kapni a szakképzésben is, továbbá fontos a kompetenciaszintek meghatározása is. Aktívan részt szeretnénk vállalni nemzeti kongresszusaink tudományos programjaiban, továbbá a megújuló MAITT honlapon a ránk eső felületet megtölteni minél több tartalommal. Terveink között szerepel légúti koordinátorok hálózatának kiépítése is.

Prof. Dr. Méray Judit, a MAITT Légútbiztosítási Szekció alapítójának emlékére

Prof. Dr. Méray Judit 1944. június 24-én született Makón. Szülei: Méray László és Gáspár Magdolna voltak.

1962-ben kezdte meg orvosi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (SZOTE). Általános orvosi diplomát 1968-ban szerzett. A végzés után a SZOTE I. sz. Sebészeti Klinikáján kezdett aneszteziológusként dolgozni, majd 1972-ben lett szakorvos. Az anesztézia történetéről tartott előadásaiban, írásaiban szívesen emlékezett meg saját tanítómestereiről: Boros Mihályról, Barankay Andrásról, Szenohradszky Jánosról, Bagényi Józsefről, akik már a sebészeti szakmáról leválva, főállású aneszteziológusként végezték számára példaértékű munkájukat. Professzor asszony jelen volt a Szegedi Orvostudományi Egyetem önálló Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének születésénél is, amely Boros Mihály vezetésével jött létre 1982-ben. Szakmájára büszke orvosként egyik írásában tanítóival kapcsolatos kedvenc történetét idézte fel: „Egyik, azóta már évtizedek óta Amerikában élő és oktató mesterem, Szenorhadszky János például szívsebésznek készült, amikor Petri Gábor professzor hatalmi szóval áthelyezte az akkor épp szárnyait bontogató aneszteziológiai szolgálatba. Idáig minden délben az ebédlőbe menet gyapjúsálba tekerte leendő szívsebészi kezeit, nehogy azok megfázzanak. Az átirányítást követően Barankay András így szólt. „Most már a fejedet kell inkább gyapjúsálba tekerni, mert arra nagyobb szükséged lesz!”

Méray Judit 1975 és 1976 között Bécsben volt tanulmányúton. 1976 és 1991 között adjunktusként, majd docensként dolgozott az akkorra már Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemmé átnevezett intézményben. Az orvostudományok kandidátusaként 1993-ban habilitált, majd egyetemi tanárrá nevezték ki.
1991 és 1994 között, valamint 2003-tól a szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet tanszékvezető helyettese, 1994 és 2000 között tanszékvezető egyetemi tanára volt. 2000-ben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöki posztját is betöltötte.

2000 és 2003 között az Egyesült Arab Emírségekben végzett aneszteziológiai munkát.

2008-ban megalapította a MAITT Légútbiztosítási Szekcióját. Ugyanebben az évben az Európai Légútbiztosítási Társasághoz való csatlakozásban is elévülhetetlen érdemei voltak. Megszervezte az első magyar, önálló, több napos, kizárólag légútbiztosítással foglalkozó tanfolyamot is, ahol a hallgatóság megismerhette a korszerű légútbiztosítási irányelveket, technikákat, eszközöket, és amely hagyományteremtő találkozót azóta is számos hasonló légútbiztosítási tanfolyam követett.

Legfontosabb kutatási területe a légútbiztosítás és a mesterséges táplálás volt. Tudományos munkássága során számos könyv szerzője, társszerzője volt. A szegedi Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinika vezető aneszteziológusaként, oktatóként, egyetemi tanárként a légútbiztosítással kapcsolatos anatómiai ismeretekről, a szövődmények eredetéről, gyakoriságáról, megelőzéséről, a nehéz légútbiztosítás minden aspektusára kitérő lehetőségekről, eszközökről tartott előadásaival, tudományos munkájával, könyvfejezetekkel gyarapította az aneszteziológusok több generációjának légútbiztosítással kapcsolatos tudását, hozzájárulva a biztonságos anesztézia egyik alapját képező légútbiztosítás fejlődéséhez. Hosszú évekig, ha erre kérték, vidékre is elutazott segítséget nyújtani a kollégáknak az ismert nehézlégút biztosítás elvégzésében.

Megemlítendő, hogy a nehéz és felelősségteljes munka, vezetői tevékenység mellett 1970-ben férjhez ment a kardiológus Dr. Gaál Tiborhoz. Három gyermekük született: Tibor 1972-ben, Magdolna 1976-ban és Dóra 1980-ban.
2015. április 1-én bekövetkezett haláláig, még nagy betegen is, nyugdíjazása után emeritus professzorként is segítette az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetet oktató munkájával, hozzájárulva a graduális és posztgraduális orvos és fogorvos képzéshez.

Munkásságát a szakma 2009-ben Pro Anesztézia díjjal ismerte el. 2014-ben az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül állami kitüntetéssel, Pro Sanitate díjjal jutalmazták.
Kedves, empatikus személyisége, emberi és szakmai magatartása mai napig példaértékű minden aneszteziológus és intenzív terápiás szakember számára.

Légútbiztosításról szóló előadásaiban többször feltűnt az azóta is szívesen idézett gondolat: “Csendes tenger nem nevel ügyes tengerészt.”. Életművével, interneten ma is fellelhető előadásaival, gyakorlati és oktató, tudományos munkásságával, a MAITT Légútbiztosítási Szekciójának létrehozásával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mi - aneszteziológusok és intenzív terápiás orvosok-, mindannyian ügyes tengerészként hajózzunk viharos vizeken.